تشخیص مقیاس نقشه در اتوکد

یکی از نکات مهم در ترسیم نقشه های خود و سایر نقشه ها در اتوکد، مقیاس نقشه ها و تشخیص مقیاس نقشه در اتوکد است که باید به آن توجه کنید. او انجام می دهد.

همانطور که می‌دانید تمامی ترسیمات و نقشه‌های شما در اتوکد باید داری مقیاس دقیق و مشخص باشند که در مقالات قبلی با نحوه تغییر مقیاس و اندازه با استفاده از دستور Scale در اتوکد آشنا شدید اگر این مقاله را مطالعه نکرده‌اید به شما پیشنهاد می‌کنیم حتما مقاله دستور Scale در اتوکد را مطالعه کنید و در این مقاله همراه ما باشید تا با روش تشخیص مقیاس نقشه در اتوکد نیز آشنا شوید.

نحوه تشخیص مقیاس نقشه در اتوکد

برای درک مقیاس نقشه در اتوکد کافی است اندازه واقعی یک قسمت از نقشه را بدانیم، یعنی چه؟ همه می دانیم که مثلاً اندازه کف پله ها در پلان 30 سانتی متر است (در 99 درصد موارد) (اندازه واقعی نقشه)، بعد از این اندازه می توانیم کمک بگیریم، اکنون داریم تا بیایید و ببینید اندازه کف پله های ترسیم شده در نقشه چقدر است. (اندازه واقعی طراحی)، اگر این دو اندازه را بدست آورید، از طریق فرمول زیر می توانید به راحتی مقیاس نقشه را درک کنید:

اندازه واقعی نقشه ÷ اندازه واقعی ترسیمی × 100 = مقیاس نقشه

برای مثال در یک نقشه اندازه پله 50 سانتی متر باشد ( اندازه واقعی نقشه ) و اندازه پله ترسیم شده 0.5 سانتی متر باشد ( اندازه ترسیمی نقشه ) بایستی این دو رقم را داخل فرمول قرار دهیم.

0.50 ÷ 50 × 100 = 1%

مقیاس 1/100 (یک به صد) به چه معناست؟

این مقیاس، اسکیل بسیار کاربردی هست. اکثر پلان های مهندسی با این اسکیل طراحی می شوند. اما چرا؟ دلیل اون بسیار سادگی هست و در عین حال احتمال خطای کم. اسکیل 1/100 یعنی هر یک متر در نقشه، 100 متر در واقعیت هست. حال بیاید این رو بصورت سانتی متر در نظر بگیریم. با یک سری محاسبات فوق ساده متوجه می شویم که 1/100 خیلی کار ما را ساده می کند. زیرا که یک سانتی متر در نقشه یک متر هست و به همین ترتیب برای هر متراژی ده سانت، ده متر و غیره. در نتیجه برای نقشه خوانی کار ما بسیار اسان خواهد بود و نیازی به محاسبات نخواهیم داشت.

تغییر مقیاس در اتوکد

حال فرض کنید که نقشه ای رو در مقیاس مشخصی دارید (نحوه مشخص کردن مقیاس در بخش قبلی گفته شد) و میخواهید مقیاس آن را تغییر بدهید. برای تغییر مقیاس از دستور scale در اتوکد استفاده می کنیم. برای فعالسازی این دستور SC کافی هست. در مرحله بعد مخرج مقیاس موجود را در دستور اسکیل تقسیم بر مخرج مقیاس مطلوب می کنیم. البته که برای ثابت بودن  مقادیر اندازه گذاری باید تبدیل به بلاک انجام شود. شیوه انجام این کار را در ویدیوی زیر به طور کامل آموزش داده ام. توصیه می کنم مشاهده بفرمایید.

اسکیل در یک جهت

گاهی لازم هست که مقیاس تنها در یک جهت انجام شود مثلا در جهت x میخواهیم دوبرابر شود. دستور استرچ نیز برای این امر کاربردی است اما اسکیل کاربرد های منحصر به فرد خود را دارد. در آموزش ویدیویی اتوکد زیر این موضوع را بصورت کامل آموزش داده ام. کافیست از ctrl+1 استفاده کنید.

سخن پایانی

بعضی از مهندسین اسکیل ترسیماتشون رو 1 به 1 قرار می دهند و هنگام خروجی و پلات گرفتن اسکیل می دهند. و عده ای هم از ابتدا این کار را انجام می دهند. فرقی در نتیجه چندان ندارد، اما در هر صورت میتوان گفت که مقیاس کمک شایانی به ما مهندسین در جهت فهم بهتر و طراحی و نقشه خوانی کرده است و یادگیری اصول آن امری اساسی برای همه ماست. چنانچه سوالی برایتان پیش آمده حتما بپرسید در اسرع وقت پاسخگو خواهیم بود.

منبع

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *