آموزش نوشتن در اتوکد (Text در اتوکد)

به طور کلی نوشتن در نرم افزار اتوکد یکی مهمترین مباحث در ترسیم می باشد و علاوه بر نیاز ترسیم به نوشتن تاثیر بسزائی در ارائه ترسیم خواهد داشت؛ خصوصا در ترسیم نقشه های معماری در رشته های ساختمان اگر یک طراح که ترسیم را نیز خودش انجام می دهد نتواند بعد از ارائه و ترسیم طرح خود با ابزارهای نوشتن و اندازه گذاری ارئه خوبی داشته باشد این می تواند در ارائه نهائی تاثیر بگذارد.

نوشتن در اتوکد به دو بخش کلی تقسیم می گردد که در ادامه هر کدام به تفکیک توضیح داده می شود.

الف- نوشتن لاتین در اتوکد

ب- نوشتن فارسی در اتوکد

نوشتن لاتین در اتوکد :

از آنجایی که بیس نرم افزار لاتین است لذا فرامین نوشتن لاتین کاربرد ساده و راحتی دارند.

برای نوشتن لاتین در ترسیم دو سه فرمان کلی وجود دارد که یکی از آنها تقريبا منسوخ شده و دو تایی دیگر کاربرد دارند که مراحل زیر را به ترتیب انجام می دهیم.

منسوخ شده Command entry: Text

Command entry: Dtext (dt)

(Command entry: Mtext (m

گام اول : تنظیم استایل نوشتن با فرمان style

برای ورود به پنجره style بایستی در کامندبار عبارت st را تایپ نمایید و دکمه enter را بفشارید.

استایل نوشتن در واقع تنظیم نوع – اندازه و مشخصات فونت نوشتاری می باشد که همگی در یک نام استایل ذخیره می شوند (باکس سمت چپ کادر محاوره ای بالا از باکس بالا عناوین به شرح زیر معرفی می شوند:

Font Name : نام فونت معمولا در ترسیمات اجرائی فونت هایی انتخاب می شوند که خروجی خواناتری داشته باشد مثل: Italict.shx
پسوند فونت ها Shx یا Shape ها هستند که همگی در پوشه Fonts اتو کد قرار دارند مبحث شیپ ها در اتوکد مبحث بزرگی بوده و چنانچه کاربران عزیز تمایل داشته باشند میتوانند با مطالعه مراجع موجود در این زمینه و زبان برنامه نویسی نرم افزار (Auto lisp ) اقدام به طراحی شیپ ها یا اشکال نمایند؛ فونت های فارسی آماده شده در نرم فزار با همین روش تهیه شده اند.

Height : ارتفاع فونت نوشتاری که پیش فرض مقدار صفر را دارد و چنانچه مقداری غیر از صفر داشته باشد در طول نوشتن با این استایل ارتفاع ثابت می باشد در ترسیمات اجرائی دادن مقدار به H میتواند به یکنواختی نوشتن در ترسیم کمک نماید و چنانچه این مقدار صفر باشد در هر بار اجرای فرمان نوشتن مقدار H در خط فرمان سوال می شود و کاربر می تواند در هر دفعه مقدار دلخواهی وارد نماید.

مقداری که برای ارتفاع فونت ها در ترسیم بکار می رود بایستی متناسب با مقیاس نقشه ترسیمی باشد بعنوان مثال در ترسیمات با مقیاس خروجی ۱۰۰/۱ چنانچه ترسیم ۱=۱ و 1Unit=1meter باشد در هنگام چاپ ضریب تبدیل ۱۰ می باشد و 0.3-H=0.2 خروجي H=2-3 mm را خواهیم داشت که برای نقشه های ۱۰۰/۱ مناسب می باشد.

ارتفاع فونت بایستی به گونه ای باشد که بعد از خروجی گرفتن از ترسیم فونت های نوشتاری کوچک یا بزرگ به نظر نرسند و با نقشه ترسیمی متناسب باشند.

Effects : جلوه های نوشتاری فونت که شامل موارد ذیل است :

  • Updowm : برعکس نویسی از بالا به پائین یا بلعکس
  • Upword : برعکس نویسی از چپ به راست و بلعکس (برای نوشتن فونت های فارسی بایستی علامت دار شود)
  • Vertical : عمودنویسی متن
  • Widefactor : فاکتور عرضی کاراکترها یا فاصله دار کردن کاراکترها
  • Oblique Angle : زاویه چرخش کاراکتر (ایتالیکت نویسی) بعد از تنظیم تمامی حالتهای نوشتن همگی تحت یک نام استایل ذخیره می شند که با دکمه Set Grent می توان استایل مورد نظر را در وضعیت جاری قرار داد.

گام دوم : نوشتن در اتوکد با کمک فرامین نوشتن

الف) فرمان DTEXT

دستور Dtext (dt) را کامندلاین اتوکد وارد نمایید.

چون در تعریف استایل مقدار ارتفاع صفر می باشد در هر بار اجرای فرمان مقدار ارتفاع سؤال می شود.

زاویه چرخش متن : <0> Specify rotation angle of text

متونی که با این فرمان نوشته می شوند در هر خط پس اینتر و رفتن به خط بعد یک موضوع جدا محسوب می شوند.

معمولا در ترسیمات اجرائی روال کار به این صورت است که اپراتور پس از تنظیم استایل نوشتن و اجرای فرمان متون خود را کامل تایپ می کند و برای اینکه متون و کلمات از هم جدا باشند آنها را خطوط زیر هم تایپ می کند سپس از فرمان در آخرین خط با دو بار اینتر متوالی خارج می شود و با کمک فرامین کمکی Move یا Copy آنها را به محل های اصلی ترسیم انتقال می دهد.

بایستی دقت نمود با اجرای فرمان dt سیستم در وضعیت نوشتن قرار میگیرد و اعلان فرمان با دو بار اینتر پشت سر هم از فرمان نوشتن خارج می شود و در حین کار با فرمان کلید Space از صفحه کلید ماهیت واقعی خود فضا ساز) را بعهده دارد.

با فرمان فوق همه کاراکترها را می توان بکار برد ولی برخی کاراکترها هستند که نمی توان از روی صفحه کلید به تنهایی استفاده نمود مثل کاراکتر درجه سانتیگراد یا علامت قطر میلگرد برای اینکار از ترکیب یکسری از کاراکترها کمک می گیریم.

در به روزرسانی آتی این مقاله به فارسی نویسی در اتوکد نیز خواهیم پرداخت.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *