اتوکد چیست؟ معرفی نرم افزار اتوکد (AutoCAD)

اتوکد (به انگلیسی: AutoCAD) برنامه ای است که برای ترسیم نقشه های مهندسی و صنعتی استفاده می شود.

نرم افزار اتوکد (AutoCAD) محصول شرکت Autodesk ایالات متحده آمریکا می باشد.

نرم افزار اتوکد محیط های دوبعدی و سه بعدی را به کاربران خود ارائه می کند و به همین جهت این نرم افزار را می توان به عنوان یکی مهم ترین و کاربردی ترین نرم افزار های طراحی و رسم فنی دانست.

در واقع عبارت CAD در نام این نرم افزار (AutoCAD) مخفف Computer Aided Design می باشد و به معنای ترسیم فنی به کمک نرم افزار است؛ به بیان ساده تر، به جای اینکه چیزی را با دست ترسیم کنیم، با کمک اتوکد آن را با دقت و سرعت بالاتر و به وسیله کامپیوتر ترسیم می کنیم.

در این مقاله به صورت مفصل، به معرفی نرم افزار اتوکد (AutoCAD) و قابلیت های آن می پردازیم.

نرم افزار اتوکد (AutoCAD) چیست

نرم افزار AutoCAD محصول شرکت Autodesk و یکی از ده ها نرم افزاری است که توسط این شرکت طراحی و به بازار عرضه شده است می باشد.

این برنامه در بین کاربران خود بسیار محبوب است و دامنه کاربرد آن طیف وسیعی از مدل سازی های مهندسی و علمی را در بر می گیرد و از طریق آن می توان انواع پلان های ساده و پیچیده را به راحتی ترسیم کرد.

اولین نسخه از نرم افزار اتوکد در سال ۱۹۸۲ طراحی و عرضه شد و تاکنون نیز هر ساله نسخه جدیدی از آن توسط شرکت سازنده آن (Autodesk)، به بازار عرضه می گردد.

با پیشرفت تکنولوژی و علوم کامپیوتر و سرعت در دنیای امروز، یک طراح باید توانایی کار با این نرم افزار و برنامه های مشابه را داشته باشد و همچنین به روز باشد تا بتواند جایگاه خود را در این بازار کار حفظ کند.

نرم افزار اتوکد (AutoCAD) در دسته نرم افزارهای وکتور (Vector) یا مختصاتی قرار می گیرد، به همین دلیل از دقت ترسیم بسیار بالایی برخوردار است تا جایی که می تواند دقت ترسیم را تا هشت رقم اعشار محاسبه کرده و به راحتی با نرم افزار های گرافیکی و مهندسی ارتباط برقرار کند.

رابط کاربری اتوکد

پیش از آنکه به سراغ منابع یادگیری AutoCAD و کاربردهای آن در حوزه‌های مختلف برویم، ابتدا شما را با رابط کاربری این نرم افزار و بخش‌های مختلف آن آشنا می‌کنیم.

رابط کاربری اتوکد به گونه‌ای است که کاربر می‌تواند هم با استفاده از کلیک بر روی آیکون‌های گرافیکی و هم با تایپ دستورات در نوار خط فرمان، ابزارها، عملکردها و تنظیمات مورد نیاز خود را فراخوانی کند. هنگام اجرای نرم افزار، صفحه‌ای مشابه تصویر زیر به نمایش در می‌آید:

پنجره ای که در ابتدای ورود به نرم افزار اتوکد با آن مواجه می شوید، صفحه Start یا شروع نام دارد و خود از بخش هایی تشکیل شده است که برخی از مهم ترین های آن را به شما معرفی می کنیم :

  • Get Started : گزینه های موجود در این ستون برای آغاز ترسیم و طراحی می باشد
  • Recent Documents : آخرین طراحی های انجام شده تان را می توانید در این بخش مشاهده نمایید.
  • Notifications: این بخش برای کاربران ایرانی که معمولا از نسخه های قفل شکسته استفاده می کنند کاربردی ندارد و مربوط به حساب Autodesk کاربر می باشد.

برای شروع طراحی در نرم افزار اتوکد، در ستون Get Started بر روی گزینه Start Drawing کلیک می‌کنیم.

نرم افزار اتوکد به صورت پیشفرض از قالب پیش فرض «acad.dwt» یا «acadiso.dwt» استفاده می کند، اگر بخواهید این قالب را تغییر دهید باید بر روی گزینه Templates کلیک نمایید.

پس از انتخاب گزینه Start Drawing وارد پنجره طراحی نرم افزار اتوکد می شوید که در تصویر زیر برخی از مهم ترین دستور های آن نمایش داده شده است.

آخرین نسخه نرم افزار اتوکد

آخرین نسخه منتشر شده از نرم‌افزار 2023 می باشد و می توانید آموزش نصب تمام نسخه های اتوکد را در لینک زیر مشاهده فرمایید.

آموزش نصب اتوکد

شایان ذکر است که شماره هر نسخه یک سال جلوتر از سال ارائه است (برای مثال ورژن 2021 در سال 2020 منتشر شده است).

نرم افزار اتوکد (AutoCAD) چیست

قابلیت های اتوکد (AutoCAD)

این نرم افزار دارای ویژگی های بسیاری است که در این قسمت به آنها اشاره خواهیم کرد، از جمله قابلیت چند خطی بودن قسمت دستور متن و یا امکان بهره مندی از پسوندهای ویژه DWG، امکان حاشیه نویسی در پلان ها و در پردازش نیز کیفیت بالا و قابلیت پرینت پروژه و بازیابی فایل های از دست رفته، امکان ترسیم دو بعدی و سه بعدی، جلوگیری از تغییرات ناخواسته، امکان ترسیم سه بعدی واقعی، ابزار طراحی و ترسیم رایگان در محیط های سه بعدی و دو بعدی، قابلیت چرخش 360 درجه نقشه ها، در نتیجه محیط کاربری را بسیار منعطف و استفاده از آن در این نسخه برای ایجاد پروژه های حرفه ای و دقیق بسیار آسان می کند.

بعلاوه دارای محیط برنامه نویسی پیشرفته برای کاربردهای خاص و قابلیت یکپارچه سازی قطعات مربوط به اکسل و اتوکد و مدیریت کامل لایه های پلان و انتقال آسان تنظیمات بین کامپیوترهای مختلف می باشد که حجم را به حداقل می رساند و به اشتراک گذاری پروژه ها را آسان می کند.

این ویژگی های شگفت انگیز باعث افزایش انعطاف این برنامه برای طراحی و همچنین هماهنگی پارامترهای بین آنها می شود و همانطور که مشاهده می کنید مطابقت و هماهنگی بسیار خوبی با پردازنده های گرافیکی ایجاد می کند و در نهایت سرعت کار را افزایش می دهد. از دیگر امکانات این برنامه می توان به قابلیت افزودن تصاویر به محیط اتوکد به عنوان بخشی از نقشه اشاره کرد.

نیازی به گفتن نیست که محیط اتوکد به دو دسته AutoCAD Classic، 3D Modeling and Drafting و Annotation تقسیم می شود، بنابراین اکنون دقیقاً می دانید که اتوکد چیست.

  • طراحی انواع محصولات صنعتی و مهندسی
  • مدیریت لایه های مختلف پلان با کد گذاری
  • ترسیم طرح های دو بعدی مسطح و یا سه بعدی عمق دار و مطالعه دقیق جزئیات طرح
  • امکان حاشیه نویسی در کنار نقشه های طراحی شده
  • تهیه کارت های گرافیکی مثل کارت ویزیت، کارت تبریک
  • ترسیم نقشه های معماری، انواع چارت‌ها و دیاگرام‌ و نمودار ها، رسم نقشه‌های ساختمانی، انجام رسم‌های صنعتی برای مونتاژ قطعات، رسم نقشه‌های تاسیسات و لوله‌کشی، طراحی برچسب‌های گرافیکی و لوگو، رسم نقشه‌ها و طرح‌های دوبُعدی و سه‌بعدی
  • طراحی مدل های سه بعدی در صنعت انیمیشن سازی با نرم افزار اتوکد
  • کیفیت بالا در پردازش و چاپ طراحی ها با کمترین حجم
  • تنظیمات منعطف و هماهنگ سازی تنظیمات آن ها
  • محیط برنامه نویسی حرفه ای
  • امکان ترکیب فایل های اکسل (Excel) و اتوکد (Auto CAD)
  • دریافت خروجی با فرمت های مختلف
  • در خصوص طراحی و ارائه نقشه های فاز ۲ به نظام مهندسی و شهرداری باید گفت که با توجه به زمان بر بودن فرآیند کنترل نقشه هائی که در محیط مدل ارائه می گردد ، جهت صرفه جوئی در زمان کنترل و ارزیابی ، بهتر است پلان ها با روش رایج اتوکد و صرفاً در یک فایل ارائه گردد و بررسی نقشه های خروجی گرفته شده از سایر نرم افزارهای نقشه کشی مانند REVIT در نرم افزار اتوکد، مشروط بر ارائه بی عیب و نقص در ترسیمات نقشه کشی می باشد.

معرفی جامع نرم افزار اتوکد (AutoCAD)

نسخه های نرم افزار اتوکد (Autocad)

  • AutoCAD Architecture : مناسب رشته معماری
  • AutoCAD Electrical : مناسب رشته برق
  • AutoCAD Mechanical : مناسب رشته مکانیک
  • AutoCAD Civil 3D : مناسب عمران و راهسازی
  • AutoCAD Map 3D : مناسب جغرافیا و شهرسازی
  • AutoCAD Plant 3D : مناسب برای طراحی صنعتی و کارخانجات
  • AutoCAD MEP : مناسب تاسیسات ولوله کشی
  • AutoCAD P&ID : مناسب ابزار آلات و نقشه های تاسیساتی

نسخه اتوکد سویویل تری دی (civil 3d)

پیش نیاز های یادگیری اتوکد چیست؟

اکنون که تصمیم به یادگیری نرم افزار اتوکد گرفته اید، نیازی نیست که نگران پیش نیازهای یادگیری AutoCAD باشید.

اگر با کامپیوتر و ویندوز آشنایی داشته باشید قطعا می توانید اتوکد را یاد بگیرید؛ البته ممکن است برخی از موسسات قبل از شروع آموزش اتوکد از شما مدرک ICDL 2016 Level 1 بخواهند.

سیستم مورد نیاز اتوکد

برای اجرای صحیح اتوکد و استفاده کامل از امکانات آن، کامپیوتر کاربر باید دارای مشخصات سخت افزاری سازگار با این نرم افزار باشد. حداقل مشخصات سخت افزاری برای سیستم اتوکد عبارتند از:

  • سیستم عامل: ویندوز XP (نسخه های زیر 2015)، ویندوز 7 (نسخه های زیر 2021)، ویندوز 8.1 (نسخه های زیر 2022) و ویندوز 10
  • پردازنده (CPU): 1.6 گیگاهرتز (نسخه 2010) دو هسته ای با 2.5 گیگاهرتز (نسخه 2022)
  • رم: 2 گیگابایت (نسخه 2010) 8 گیگابایت (نسخه 2022)
  • حافظه (فضای دیسک): 1 گیگابایت (نسخه 2010) تا 10 گیگابایت (نسخه 2022)
  • پردازش گرافیکی (GPU): کارت گرافیک VGA با صفحه نمایش 768 * 1024 (نسخه 2010) کارت گرافیک تا 1 گیگابایت با پهنای باند 29 گیگابایت بر ثانیه و سازگاری با DirectX 11.

البته هرچه سیستم عامل شما جدیدتر باشد، نسخه های بالاتر می توانند با سرعت بهتری اجرا شوند. توجه داشته باشید که نسخه های قدیمی با سیستم عامل های جدید سازگار نیستند بنابراین قبل از شروع نصب، نسخه مناسب سیستم خود را انتخاب کنید.

منابع یادگیری اتوکد

Help نرم افزار اتوکد

اولین مرجع مهم برای یادگیری هر نرم افزار، دفترچه راهنما یا راهنمای نرم افزار است. خوشبختانه اتوکد بخش Help بسیار جامعی دارد.

Help اتوکد تمامی امکانات و ابزارهای این نرم افزار را با جزئیات کامل توضیح می دهد. البته به یاد داشته باشید که Help اتوکد اغلب به صورت جداگانه دانلود و نصب می شود.

نصب فایل Help، دسترسی به توضیحات متنی و راهنمای انیمیشنی (با نگه داشتن ماوس روی icon ها) را فراهم می کند.

این گزینه برای کسانی مناسب است که دوست دارند به طرز کلاسیک اتوکد را بیاموزند و اتوکد را از طریق آزمون و خطا یاد بگیرند.

البته مشکل این روش حجم زیاد مستندات و نیاز به تسلط بر زبان انگلیسی است. سردرگمی کاربران از ابزارهای زیاد نیز یادگیری کمکی را کند می کند. بنابراین علاقه مندان به یادگیری اتوکد (مخصوصاً مبتدیان کامپیوتر و کسانی که با نرم افزارهای مشابه آشنایی ندارند) بیشتر جذب منابع نوشتاری یا تصویری فارسی می شوند.

کتاب آموزش اتوکد و دیگر منابع نوشتاری

در بسیاری از موارد، کاربران ترجیح می دهند از منابع مکتوب مانند کتاب، جزوه یا حتی محتوای مجلات آموزشی برای شروع یادگیری اتوکد استفاده کنند.

منابع مکتوب زیادی در این زمینه وجود دارد. برخی کتاب ها اصول عمومی اتوکد را آموزش می دهند و برخی دیگر این نرم افزار را در زمینه خاصی آموزش می دهند. این کتاب ها می توانند نیازهای اولیه برای شروع یادگیری و آشنایی با این نرم افزار را برطرف کنند.

یکی از اشکالات اکثر کتاب های آموزشی ترجمه مستقیم AutoCAD Help و نبود مثال های کاربردی است. علاوه بر این محدودیت حجم تصاویر در کتاب ها و ناتوانی در انجام برخی دستورات کاربران را مجبور به جستجو در اینترنت می کند.

در دنیای اینترنت، منابع مکتوب زیادی برای یادگیری اتوکد وجود دارد. کامل ترین منبع به زبان انگلیسی است.

آموزش فارسی اتوکد در سال های اخیر پیشرفت خوبی داشته است. با این حال هنوز کارهای زیادی در این زمینه باید انجام شود و کاربران نمی توانند تنها با اتکا به این منابع نیاز آموزشی خود را در یادگیری اتوکد برآورده کنند.

پاسخ به سوالات متداول در مورد اتوکد

سوال : اتوکد مخفف چیست؟

پاسخ : نام AUTOCAD متشکل از دو بخش است؛ بخش اول AUTO که مخفف AUTOMATIC (خودکار) است و بخش دوم CAD که مخفف عبارت CAMPUTER AIDED DESIGN می باشد.

سوال : اتوکد الکتریکال چیست؟

پاسخ : این نرم افزار زیر مجموعه نرم افزار اتوکد است و وظیفه طراحی مدارهای الکتریکی ( طراحی نقشه های برقی ، سیستم های الکتریکی ، تابلو برق و … ) را برعهده دارد؛ این نرم افزار بطور اختصاصی برای مهندسین برق و الکترونیک طراحی شده است.

نوشته های مشابه

1 دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *